Orimattilan Putkityö Oy

Orimattilan Putkityö Oy

Päijät-Hämeen parasta putkihuoltoa jo vuodesta 1958.

Myymälästämme löydät tarvitsemasi

LVI-myymälämme on avoinna
ma–pe 8.30–16.30

historia

Putkityöt vuodesta 1958

Kaikki alkoi siitä, kun Tuomisen veljekset Orimattilasta lähtivät putkimiesoppiin Lahteen

Orimattilan Putkityön ovat perustaneet Orimattilan Heinämaan kylässä syntyneet veljekset Uuno ja Tarmo Tuominen vuonna 1958. Suomen toipuessa sodasta, nämä pientilan pojat lähtivät Lahteen putkimiesoppiin. Vanhemman veljensä Niilon kanssa he tekivät asennuksia useilla lahtelaisilla rakennustyömailla. Työkalut ja asennustarvikkeet olivat raskaita. Valurautapatterit, ammeet, viemärit ja osat painoivat julmetusti verrattuna nykyajan tuotteisiin. Niiden kantaminen kerroksiin oli raskasta työtä.

Tuomisen veljesten työnantaja Lahdessa oli Vesijohto ja Metalli -niminen yritys, jota johti alalla legendaarinen Jaska Kataja. Hyvät suhteen lahtelaisiin putkimiehiin, alan yrittäjiin ja tukkureihin syntyivät työn ohessa. Tutuiksi tulivat Onnisen ja Huberin myyntimiehet sekä monet lahtelaiset LVI-vaikuttajat.

Lopulta veljekset olivat keränneet tarpeeksi kokemusta. Oli aika perustaa oma yritys.

Omaa urakointia

1950-luvun alussa Uuno ja Tarmo Tuominen aloittivat oman LV-urakoinnin toiminimellä Veljekset Tuominen. Pääosa urakoista oli maatilojen ja omakotitalojen lämpö- ja vesijohtotöitä.

Orimattilan Putkityö merkittiin kaupparekisteriin vuonna 1958. Liiketoiminta kasvoi. Veljekset palkkasivat reippaita nuoria miehiä palvelukseen putkimiesoppiin. Vielä ei tunnettu ammattikoulua, vaan tulevat putkimiehet saivat oppinsa vanhemmilta asentajilta. Silloisista oppipojista moni jäi talon palvelukseen vuosikymmeniksi. Näistä pitkäaikaisempia työntekijöitä olivat Taisto ja Tauno Tuominen, Arvo Rantanen sekä Reino ja Risto Hahl.

Lisätyövoima mahdollisti isompia työmaita, joista ensimmäisiä oli Yhdyspankin konttori ja asuinrakennus Orimattilan keskustassa. Sen jälkeen tilauskirjaan tulvi lukuisia erityyppisiä LVI-asennuksia Orimattilassa ja lähiseudulla. Ensimmäisinä vuosina yrityksen varastona toimi vanha rautatievaunu Niemenkylässä.

LVI-myymälä aukeaa

Pian tuli aika avata oma myymälä. Uunon vaimo Irja otti vastuulleen myymälän ja hoiti myös yrityksen laskutuksen entisen osuuskaupanhoitajan rutiinilla. Myymälä sijaitsi nyt jo puretussa puutalossa Orimattilan Erkontiellä. Tuon ajan menevimpiä myyntiartikkeleita olivat Wescobir-merkkiset öljylämmitteiset lämmittimet ja kaasulla toimivat Waillant-käyttövedenlämmittimet. Silloin ei vielä tunnettu sähkövaraajaa. Myymälä muutti myöhemmin Orimattilan Liikekulman taloon, josta se 1976 siirtyi uuteen Tokkolantien kiinteistöön.

Innovointia ja perheyrityksen voimaa

Kun Uunon ja Tarmon lapset kasvoivat, Orimattilan Putkityöstä kehittyi täysiverinen perheyritys. Vuosikymmenten saatossa se on tarjonnut töitä monelle perheen ja suvun jäsenelle ja rohkaissut myös innovoimaan. Kaikki alan uutuudet on otettu Putkityössä vastaan aina suurella mielenkiinnolla.

Uuno Tuomisen poika Jouko johti Putkityön remonttityötä 1960-luvulta 90-luvulle ja kehitti siinä sivussa erilaisia lämmitysjärjestelmiä. Hän oli innokas uusien laitteiden kokeilija sekä osaltaan myös keksijä. Jouko kehitti mm. Orimattila-instituutin ilmanvaihdon aurinkokerääjät, jotka olivat toiminnassa yli kaksikymmentä vuotta. Maalämpöasennuksia tehtiin puolestaan ensimmäisten joukossa, kun Geotherm toi 70-luvulla markkinoille ensimmäiset lämpöpumput. Niihin liitettiin usein Joukon suunnittelemat ja Putkityön valmistamat aurinkokerääjät.

Vuonna 1983 Uuno ja Tarmo Tuominen valittiin Orimattilan vuoden yrittäjiksi. Sukupolvenvaihdos neljälle veljesten lapsista toteutettiin 1987. Toimitusjohtajaksi tuli Uunon poika Hannu Tuominen.

Putkiurakoista lämpökeskusten valmistukseen

1990-luvulla valloitettiin taas uusi toiminta-alue, kun yritys ryhtyi valmistamaan siirrettäviä lämpökeskuksia. Korkealuokkaiset lämmityslaitteet valmistettiin yrityksen omalla pajalla Lämpölinja-nimellä. Lämpökeskuksien kysyntä kasvoi nopeasti, ja niistä tuli merkittävä työllistäjä. Keskuksia on valmistettu kotimaahan ja vientiin lähes kolme sataa, ja niiden kaukaisimmat vientimaat ovat Yhdysvallat, Kiina, Venäjä, Saudi-Arabia ja Bahrain. Nykyään laitokset valmistetaan nimellä HansHeat.

Laitosten koko on vaihdellut pienistä 80 kilowatin keskuksista aina 8000 kilowatin suuriin kaukolämpölaitoksiin. Polttoaineena käytetään asiakkaan toiveiden mukaan öljyä, maakaasua, pellettiä ja haketta. Laitokset ovat asiakasystävällisiä valmiita kokonaisuuksia, jotka toimitetaan asiakkaalle räätälöitynä tarpeen mukaan.

Orimattilan Putkityö tänään

Orimattilan Putkityö toimii edelleenkin Tokkolantiellä, jossa sijaitsevat yrityksen varasto, myymälä, HansHeat-lämpökeskusvalmistus ja konttoritilat. Yritys keskittyy rakennusten LVI-asennustöihin ja remontteihin. Toinen tärkeä osa-alue ovat erilaiset lämpökeskuslaitteet ja niihin liittyvät rakennukset sekä oheistuotteet. Pääpaino on ympäristöystävällisissä pelletti- ja hakekäyttöisissä biolämmityslaitteissa ja maakaasu- sekä kevytöljylaitteissa. Referenssikohteita tässä tuoteryhmässä on satoja.