Putkityöt vuodesta 1958 Lahdessa ja Orimattilassa

Ota yhteyttä!

Kaikki alkoi siitä, kun Tuomisen veljekset Orimattilasta lähtivät putkimiesoppiin Lahteen

Orimattilan Putkityön ovat perustaneet Orimattilan Heinämaan kylässä syntyneet veljekset Uuno ja Tarmo Tuominen vuonna 1958. Suomen toipuessa sodasta pientilan pojat lähtivät Lahteen putkimiesoppiin. Vanhemman veljensä Niilon kanssa he tekivät asennuksia useilla lahtelaisilla rakennustyömailla. Työkalut ja asennustarvikkeet olivat raskaita. Valurautapatterit, ammeet, viemärit ja osat painoivat julmetusti verrattuna nykyajan tuotteisiin. Niiden kantaminen kerroksiin oli raskasta työtä.

Tuomisen veljesten työnantaja Lahdessa oli Vesijohto ja Metalli -niminen yritys, jota johti alalla legendaarinen Jaska Kataja. Hyvät suhteen lahtelaisiin putkimiehiin, alan yrittäjiin ja tukkureihin syntyivät työn ohessa. Tutuiksi tulivat Onnisen ja Huberin myyntimiehet sekä monet lahtelaiset LVI-vaikuttajat.

Lopulta veljekset olivat keränneet tarpeeksi kokemusta. Oli aika perustaa oma yritys.

Omaa urakointia

1950-luvun alussa Uuno ja Tarmo Tuominen aloittivat oman LV-urakoinnin toiminimellä Veljekset Tuominen. Pääosa urakoista oli maatilojen ja omakotitalojen lämpö- ja vesijohtotöitä.

Orimattilan Putkityö merkittiin kaupparekisteriin vuonna 1958. Liiketoiminta kasvoi. Veljekset palkkasivat reippaita nuoria miehiä palvelukseen putkimiesoppiin. Vielä ei tunnettu ammattikoulua, vaan tulevat putkimiehet saivat oppinsa vanhemmilta asentajilta. Silloisista oppipojista moni jäi talon palvelukseen vuosikymmeniksi. Näistä pitkäaikaisempia työntekijöitä olivat Taisto ja Tauno Tuominen, Arvo Rantanen sekä Reino ja Risto Hahl.

Lisätyövoima mahdollisti isompia työmaita, joista ensimmäisiä oli Yhdyspankin konttori ja asuinrakennus Orimattilan keskustassa. Sen jälkeen tilauskirjaan tulvi lukuisia erityyppisiä LVI-asennuksia Orimattilassa ja lähiseudulla. Ensimmäisinä vuosina yrityksen varastona toimi vanha rautatievaunu Niemenkylässä.

Putkiurakoista lämpökeskusten valmistukseen

1990-luvulla valloitettiin taas uusi toiminta-alue, kun yritys ryhtyi valmistamaan siirrettäviä lämpökeskuksia. Korkealuokkaiset lämmityslaitteet valmistettiin yrityksen omalla pajalla Lämpölinja-nimellä. Lämpökeskuksien kysyntä kasvoi nopeasti ja niistä tuli merkittävä työllistäjä. Keskuksia on valmistettu kotimaahan ja vientiin lähes kolmesataa, ja niiden kaukaisimmat vientimaat ovat Yhdysvallat, Kiina, Venäjä, Saudi-Arabia ja Bahrain. Nykyään laitokset valmistetaan nimellä HansHeat.

Laitosten koko on vaihdellut pienistä 80 kilowatin keskuksista aina 8 000 kilowatin suuriin kaukolämpölaitoksiin. Polttoaineena käytetään asiakkaan toiveiden mukaan öljyä, maakaasua, pellettiä tai haketta. Laitokset ovat asiakasystävällisiä valmiita kokonaisuuksia, jotka toimitetaan asiakkaalle räätälöitynä tarpeen mukaan.

Orimattilan Putkityö tänään

Orimattilan Putkityö toimii edelleenkin Tokkolantiellä, jossa sijaitsevat yrityksen varasto, HansHeat-lämpökeskusvalmistus ja konttoritilat. Yritys keskittyy rakennusten LVI-asennustöihin ja remontteihin. Toinen tärkeä osa-alue ovat erilaiset lämpökeskuslaitteet ja niihin liittyvät rakennukset sekä oheistuotteet. Pääpaino on ympäristöystävällisissä pelletti- ja hakekäyttöisissä biolämmityslaitteissa sekä maakaasu- ja kevytöljylaitteissa. Referenssikohteita tässä tuoteryhmässä on satoja.